Google između pobeda i gubitaka u pravnim bitkama u EU I SAD

Google između pobeda i gubitaka u pravnim bitkama u EU I SAD

2. oktobar 2024.

Google, jedan od najvećih tehnoloških giganta na svetu, suočava se sa sve većim pritiscima i pravnim izazovima širom sveta zbog navodne zloupotrebe monopolske pozicije. U isto vreme, kompanija doživljava kontrastne ishode u svojim sudskim sporovima – beležeći značajnu pobedu u Evropskoj uniji, dok se suočava s ozbiljnim optužbama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pobeda u EU: Oslobađanje od kazne za onlajn oglašavanje

U septembru 2024. godine, Opšti sud Evropske unije poništio je kaznu od 1,5 milijardi evra koju je Evropska komisija nametnula Google-u 2019. godine zbog zloupotrebe dominantne pozicije u onlajn oglašavanju putem platforme AdSense. Evropska komisija je tvrdila da je Google ograničio treće strane, odnosno vlasnike sajtova, od prikazivanja oglasa konkurencije, čime je navodno gušio tržišnu konkurenciju.

Međutim, sud je presudio da Evropska komisija nije pružila dovoljno dokaza da su ove prakse zaista značajno narušile tržišnu dinamiku i konkurenciju. Ova odluka predstavlja značajan pravni uspeh za Google, jer su ranije presude EU s ozbiljnim finansijskim posledicama često završavale u korist evropskih regulatora. Ovaj ishod privremeno menja kurs Google-ove sudske borbe protiv evropskih antimonopolskih regulativa.

Gubitak u SAD: Optužbe za monopol na tržištu pretraživača

Nasuprot pobedi u EU, Google se u Sjedinjenim Američkim Državama suočava s ozbiljnim optužbama za monopol nad tržištem pretraživača interneta. Američki sud je utvrdio da Google drži dominantnu poziciju koja šteti konkurenciji. Ovaj slučaj, koji se odnosi na Google-ovu praksu vezanu za pretraživače, mogao bi da ima dugoročne posledice na budućnost kompanije.

Iako je očekivano da će Google uložiti žalbu na ovu odluku, to pokazuje rastuću težnju američkih regulatora da pooštre kontrolu nad velikim tehnološkim kompanijama, koje dominiraju na tržištu digitalnih usluga. Američki antimonopolski propisi postaju sve stroži u odnosu na prethodne godine, i Google se, zajedno sa drugim gigantima, sve više suočava sa optužbama za nefer tržišnu praksu.

Kontrast između EU i SAD: Razlike u pristupu

Ove dve pravne odluke pokazuju jasnu razliku u pristupu između EU i SAD-a kada su u pitanju regulative za velike tehnološke kompanije. Dok je EU tradicionalno poznata po tome da rigorozno sprovodi antimonopolske propise i izriče visoke kazne, Google-ova nedavna pobeda signalizira potencijalne izazove za evropske regulatore u dokazivanju monopolske zloupotrebe na digitalnom tržištu.

S druge strane, SAD se u poslednje vreme sve ozbiljnije bavi pitanjima monopola u tehnološkoj industriji. Američki zakonodavci i sudovi postaju sve odlučniji u borbi protiv dominacije velikih tehnoloških kompanija, što se ogleda i u nizu slučajeva protiv Google-a i drugih. Američki slučaj može poslužiti kao model za buduće pravne akcije širom sveta, posebno u kontekstu zaštite konkurencije na digitalnom tržištu.

Zaključak: Budućnost tehnoloških kompanija i antimonopolska regulacija

Ova dinamika između pobeda i gubitaka za Google pokazuje koliko je izazovno dokazati zloupotrebu monopolske pozicije u složenim, brzo rastućim digitalnim sektorima. Konačni ishod pravnih bitaka ove vrste biće od ključnog značaja za definisanje regulatornog okvira za tehnološke gigante u narednim godinama, kako u SAD, tako i u EU.

Google-ov slučaj ukazuje na to da, iako su kazne često velike, sudovi zahtevaju jasne dokaze zloupotrebe tržišta, a pravni sistemi se prilagođavaju sve složenijim pitanjima vezanim za digitalnu ekonomiju.

Ovaj članak je isključivo informativne prirode i ne predstavlja pravni savet. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, budite slobodni da nas kontaktirate.